Ord som vill ut - Skriv för att läka

skrivförattläka.jpg

Låt orden som vill ut få komma ut!

Min erfarenhet är att när jag har haft det som värst, då har mitt sätt att låta orden få komma ut och ner på pränt varit ett effektivt sätt att hantera den akuta situationen. Liksom mer ihållande bekymmer. Det vill säga, att respektfullt hantera de känslor som varit alldeles för stora och svåra för att bara hålla inuti. När jag har gett utlopp för orden, alltså skrivit ner dem, så har det lättat. Blivit mer uthärdligt. Enklare att andas. Och när jag dessutom har delat orden vidare, till exempel till dig på sociala medier, då har orden hjälpt inte bara mig utan även någon av er. Vilket i sin tur läker mig än mer. Plus att feedbacken om tröst, stöd och pepp ger vidare energi till att bidra. Win-win.

Då orden som ville ut var riktigt tuffa på grund av upplevt trauma kom jag på mig själv att skriva på engelska. Det hjälpte till att distansera tillräckligt för att orka formulera orden. Ändå krävde situationen mer. Orden ville ut och behövde allt stöd i mottagandet. Jag köpte mig en filttavla med lösa bokstäver att skriva med. På så sätt fick det även ta tid för orden – nu på annat än mitt modersmål – att komma ut och bli konkret vita på svart. Känslorna hann med. Andetagen fick plats. Filttavlan blev min trygga mottagare. Den bedömde inget. Höll bara ett lugnt space för oss. Som den bästa aktivt lyssnande partner.

ordsomvillut_wendel.jpg

ordsomvillut (c)kollmalin

När vi tänker utan att ha någon att bolla med finns risken att vi fastnar, vevar runt runt och saknar nya perspektiv. Att dela med någon kan vara till ovärderlig hjälp att bringa klarhet. När vi berättar om en händelse, en tanke eller en känsla, har vi ändå generellt sett en tendens att censurera oss. Kanske tappa spår. Börja på ny tråd. Hålla oss på en icke-obekväm nivå, så att säga. Men när vi dessutom skriver ner vad som kommer till oss så sker en konkret manifestation. En början och ett slut på en mening. Där! Svart på vitt. Precis så tänker jag. Precis så känner jag. Precis detta önskar jag. Ett lager har tydliggjorts och vi kan fortsätta till nästa. Och ner till nästa. För att öppna upp mer och mer.

Ah! Lättnad.

När vi vill skriva om tunga tankar, känslor och händelser är det extra väsentligt att ha en vänlig attityd med sig själv. Att välkomna de ord som kommer utan att döma dem. Notera och ta emot. Det är viktigt att komma ihåg att kris/trauma/sorg är något vi överrumplas av och som ger en förändring vi inte medvetet har valt. Läkande däremot är en process som styr mot en förändring vi kan välja.

Ny kurs online

Nu till helgen är det premiär för online kursen Skriv för att läka. Och nej, som svar då någon frågade -”Behöver jag vara trasig för att gå den här kursen?” (har jag sagt att jag älskar frågor!?), du behöver bara vara människa. Och det är en fördel såklart om du tycker om att uttrycka dig i ord och med penna på papper. Hur som helst är inte ens det ett krav, du skulle kunna välja att se det här som en utmaning. All personlig utveckling kräver mod. Oavsett hur du går in i den här kursen är jag säker på att du kommer starkare ur.

Den här kursen är för dig som vill;

🌱 Lära känna dig själv bättre

🌱 Växa som människa

 

Det här handlar INTE denna kurs om;

🚫 Så skriver du en bok

Du behöver alltså inte ens kunna stava. Du behöver endast vara öppen för att checka in i dig själv och nyfiken på att genom övningar tillåta dina ord som vill ut att komma ut!

Kursen som går online är upplagd till fem moduler, fem veckor, men kan göras helt i den takt du själv önskar. Du startar när det passar dig och avslutar när du känner dig klar. Mer om kursen hittar du här: Skriv för att läka


Jag tror på dig! Även när du själv inte gör det.

Kram Malin